VII. kerület, Dohány utca 61.

Ismeri a ház történetét? Mesélje el!

Június 21. szervező
Nádor Katalin
Program
June 21.
21:00

Bandi Bácsi utcája. Filmvetítés a ház falára. Zene: Domonkos Csilla. Visual: Besnyő Dániel, Beviz Dénes. Projektvezető: Nádor Katalin.

Comments

Királyváriné dr. Szabó Ilona
2014. February 20., Thursday

Édesanyám, - aki most 92 éves és akkor Csapó Lajosnénak hívták – 1943-tól lakott a Dohány utca 61. III. emelet 7. szám alatt. Először az 59. szám lett sárga csillagos, majd a 61. is. A házban csak édesanyám és a férje volt nem zsidó. Szomszédja volt Seress Rezső és a felesége Nádler Helén. Seress a Kulacs nevű étteremben zongorázott és édesanyám férje – aki tartalékos főhadnagy volt – szerzett számára engedélyt, hogy a kijárási tilalom alatt haza tudjon menni.

Tovább...

Seresst később elvitték munkaszolgálatra és édesanyám hordott neki ennivalót. Helén Budapesten maradt, édesanyám pedig elhozta neki Mezőtúrról az Ő édesanyjának, özv. Kovács Balázsnénak a papírjait. Helén ezekkel a papírokkal bujkált és talán Budára, a Bürök utcába költözött.

A második emeleten lakott a Feldman család, a férfinak ékszerpavilonja volt a tőzsdénél. 3-4 éves kislányukat édesanyám vitte el naponta sétálni.

A harmadik emeleten közvetlenül édesanyám mellett a sarokban lakott a Schulcz család, Olga a feleség és két 10 – 12 éves fiú. Schulczot elvitték munkaszolgálatra, a többiek a lakásban maradtak.

Amikor meghallották, hogy a Dohány utca 51-ből viszik el a zsidókat, édesanyám a hálószobából nyíló, ablak nélküli fürdőszobában bújtatta el Schulcznét és a két fiút, majd a tapétás ajtó elé tolta a nagy hálószoba szekrényt. Szinte rögtön jöttek a katonák és édesanyám lakásában is keresték a zsidókat, mindent átkutattak, még a hálószoba szekrénybe is benéztek, de nem találták meg az elrejtett embereket. Akkor már rajtuk kívül alig laktak a házban, a földszintről egy idős zsidó házaspárt hurcoltak el.

Édesanyám még két napig rejtegette Schulczékat. Nem tudja mi lett velük, azt beszélték, hogy talán Caracasba mennek.