VIII. kerület, Kun utca 12.

(VIII., Kún utca 12.)

Ismeri a ház történetét? Mesélje el!

Június 21. szervező
Borbély Zsuzsanna
Program
June 21.
15:30

Rövid bevezetés, majd személyes megemlékezés. Konrád György Kutató kézben hamu és csontdarabkák című esszéjének felolvasása.

Comments

Bednar Judit
2014. July 02., Wednesday

Én 1942 szeptemberében születtem, tehát sokat személyesen nem tudok.

A Kun utca 12-ben laktunk egy ideig (mi a Karácsony Sándor utca 5-böl mentünk oda, amikor csillagos házba kellett költözni). A nagymamám testvére, férje (Weisz Pál) és lánya állandóan ott laktak az első emelet 6 számban.

Később mesélték nekem, hogy a Pali bácsi (aki egy nagyon magas ember volt) és a házból a többi férfi ki lett masírozva az utcára, hogy viszik őket. Ott álltak sorban órákig, aztán valamilyen ok miatt visszarendelték őket a házba, hogy majd holnap reggel viszik őket, akkor jöjjenek vissza az utcára. Mivel a Pali bácsi ismerte az épületet, sok férfit eldugott a lichthofba. Ő nem volt hajlandó elbújni, mert azt mondta, hogy ha Ő hiányozni fog a sorból másnap, azt észre fogják a nyilasok venni, mivel Ő olyan magas volt, és akkor kikutatják a házat, és mindenkit megtalálnak. Őt el is vitték másnap, és soha nem jött vissza. Tehát tulajdonképpen feláldozta magát azokért a férfiakért. akiket eldugott.

A felesége, Hirschler Ilona és a lánya Gordon Lajosné, Weisz (Weiss? nem vagyok biztos) Ágnes, halálukig ott laktak. Én is ott laktam 50-53 között, mert a szüleim börtönben voltak (disszidálási kísérlet miatt).

Én Bednar Jutka vagyok (született Gross) és Ausztráliában élek.