XIII. kerület, Szent István park 3.

(V., Szent István park 3.)

Ismeri a ház történetét? Mesélje el!

Comments

Szántó Ágnes
2014. June 11., Wednesday

1944 nyara, 4 éves lettem. Apám munkaszolgálatos volt, anyámmal apai nagyapámékhoz és nagybátyámékhoz, a Szent István park 3 sz. alatti csillagos házba költöztünk. Szerencsénk volt a családi elhelyezéssel, hiszen a két szoba összkomfortos lakásban csak nyolcan:  nagyapám, (Szántó Sámuel) egyik fia (Ferenc) és annak felesége, s a feleség két nővére és egy bátyja lakott.(A kisebbik  Szántó fiú, Lajos szintén munkaszolgálaton volt, ahonnan azóta sem felderített módon eltűnt.)

Tovább...

Emlékeim részben saját fel-felvillanó képekből, részben a nagyon ritkán felidézett eseményekből állnak, de egyáltalán nem állnak össze.

Halvány saját képem van nagyapámról, aki elhitte, hogy kóserül étkezünk. Elbeszélésből tudom, hogy kijárási időben sem volt hajlandó levinni levegőzni a parkba. Haláláig sem tudta megbocsátani nekem, hogy elhunyt felesége (atyai nagyanyám) után nem a Malvin nevet kaptam. Ezért anyám orvos barátnője, aki később gyermekeink orvosa lett, saját csecsemője sétáltatásának idejére engem is elvállalt, miközben anyám ezt a rövid időt kihasználva ment vásárolni, ügyeket intézni.

Emlékszem az asztal körüli veszekedésekre. Elbeszélésből tudom, hogy anyám egyszer kölcsönadta a családi írógépet a házban egy szabadságos levél dátumának meghamisításához, amiből komoly konfliktus támadt. Minden csengetésre mindenki páni félelemben élt és – ma már tudom - azt hitte, ezért jönnek anyámért vagy mindnyájunkért. Nem így lett, de nem tartom kizártnak, hogy ezért kellett otthagynunk a csillagos házat: ne veszélyeztessük a törvénytisztelő családot.

Nem emlékszem, hogy kerültünk a Szent István parkba és hogyan és mikor mentünk onnan el. Tudom, hogy engem „árja párja” nagynénémhez vittek az ország keleti végébe. Azonban onnan is hamarosan elhoztak a község elöljárójának felszólítására, mert én voltam a faluban az egyetlen zsidó, s nem vállalták, hogy miattam baj érje a falut. Család nélküli hányattatásom itt kezdődött, de ennek a Szent István parkhoz már nincs köze.